Mark Haanstra & Oene van Geel - photo Veenstra Visueel & Udo Prinsen
Photo Veenstra Visueel & Udo Prinsen

Published

Album presentatie: Shapes of Time

In februari 2018 presenteren Mark Haanstra & Oene van Geel hun debuutalbum Shapes of Time. De traditie gasten uit te nodigen bij hun concerten wordt in ere gehouden: het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk zal tijdens de releasetour ook een set voor haar rekening nemen.

“Na al die jaren hebben de heren aan een likje telepathie genoeg”
― Eddy Determeyer, Draai om je oren

Oene van Geel en Mark Haanstra delen een muzikale geschiedenis van meer dan twintig jaar. Door de meest uiteenlopende muziek samen te spelen -van jazz tot klassiek en van Indiase muziek tot pop- ontwikkelden zij een verrassend eigen idioom. Met altviool en basgitaar bereiken zij een maximaal contrast in de kleinst mogelijke band. In februari 2018 verschijnt het debuutalbum Shapes of Time, een bijzondere uitgave in samenwerking met beeldmaker Udo Prinsen. Het album wordt vanaf 22 maart 2018 gepresenteerd in een reeks concerten samen met het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ‘n Monk.

Shapes of Time
Een zoektocht naar vertraging en focus in een wereld waar versnippering en snelheid troef lijken, wordt voelbaar gemaakt in Shapes of Time. Beeldmaker Udo Prinsen installeerde tijdens een poolexpeditie ver-schillende pin-hole camera’s. Het licht van maanden komt samen in één foto. Korte bewegingen zijn op de beelden niet zichtbaar, wel de bewegingen van de zon langs de hemel als een gestold verloop van tijd. De muziek van Mark en Oene is net als deze beelden: één geheel opgebouwd uit elementen die voortgekomen zijn uit jaren samen spelen en ideeën uitwisselen. De verstilde en contrastrijke landschappen op de foto’s zorgden voor een inspirerende focus in de totstandkoming van dit nieuwe album. Zowel de muzikale sferen van Mark en Oene als de foto’s van Udo geven een getransformeerd beeld van de werkelijkheid. Je hoort en ziet dingen die je kent, maar in een totaal ongebruikelijke vorm.

Op het album en tijdens de concerten vormen muziek en beeld een poëtisch geheel.

Bezetting:
Mark Haanstra – basgitaar
Oene van Geel – altviool